Pokličite: 031 875 467

Kot odrasli smo večinoma izgubili navdušenje in čudenje nad stvarmi, s katerimi se srečujemo vsakodnevno. Medtem, ko otroci gledajo na življenje in se sprašujejo “Kaj je še mogoče?”, odrasli pogosto skušamo ugotoviti stvari iz naših misli. Ko uporabljamo za iskanje odgovorov razum se ne zavedamo, da nam naši odgovori dajejo omejitve s katerimi obstanemo v situaciji in v zakjučkih: “To je mogoče ali to ne bo mogoče.”

Veliko nasvetov za starševstvo pogosto temelji na filozofiji, ki vzpodbuja starše, da prenehajo poslušati intuicijo. Kaj če samo vi in vaši otroci veste kaj bo za vas najbolj delovalo? Kaj če vam ne bi bilo potrebno slediti vsemu kar pravijo strokovnjaki na področju starševstva in verjeti sodbah in mnenjem drugih o starševstvu?

Zavedanje je največja zaščita in opolnomočenje, ki jo lahko damo otrokom. Zavedanje pomeni prisotnost tukaj in sedaj. Da smo lahko prisotni moramo biti voljni pogledat onkraj zaključkov in naučenih odzivov.

Zelo močno orodje, ki nas da ven iz zakjučkov so vprašanja. Če boste kot starši voljni biti v vprašanju s sabo in s svojimi otroki lahko ustvarite lahkotnost v vsakem koraku.

Otroke sprašujete:

“Ali lahko izbereš še kaj drugega?

“Kaj je še mogoče?”

“Ali obstaja kakšen drug način v tem primeru?”

“Kaj bi bilo potrebno, da bi bilo tole lahkotnejše in lažje?”

Vprašanja dajejo energijski prostor, da se v življenju lahko pokažejo nove možnosti izbire. Z njimi začnemo prejemati različne informacije in tako se situacije začnejo spreminjati in razreševati. Otrokom z njimi omogočimo večje zavedanje in jih opolnomočimo, da se začnejo zavedati možnosti, ki se lahko pojavijo in prikažejo v njihovem življenju in ozavestijo, da že vseskozi vedo, kaj je prav za njih. Situacije se tako ne zdijo več težke ali prevelike, da jih ne bi znali rešiti.

Zavedanje si lahko predstavljamo kot močan občutek intenzivnosti, kjer postanemo eno z vsem in ločeni od nič. Prisotnosti in zavedanja se najlažje učimo od majhnih otrok nekje do 6. leta, ki nam vedno znova kažejo lepoto tistega, kar obstaja vsak dan in skrite trenutke, ki jih mogoče zlahka prezreti ali soditi kot napačne.

Vizionarji na vseh področjih so videli nad omejitvami za katere domnevamo, da so resnične. Pablo Picasso je trdil, da se je vse svoje življenje učil gledati skozi oči otroka.

Prijave za delavnico Zavestno starševstvo: https://bojanasinic.com/dogodki/zavestno-starsevstvo/

Zapri meni